Skip to content

Wiza do Wietnamu – krok po kroku

Obywatele Rzeczypospolitej Polskiej są zobowiązani posiadać wizę uprawniającą do wjazdu do Wietnamu. Taką wizę można uzyskać w wietnamskich placówkach konsularnych. Może być to wiza jednokrotna lub wielokrotna z okresem pobytu w Wietnamie do 12 miesięcy. Wizę można uzyskać na wybranych lotniskach, z tym że wcześniej w biurze podróży lub serwisie pełniącym usługi wizowe należy uzyskać promesę wizową.  Wiza wydawana jest na okres zaznaczonym we wniosku.

Dokumenty potrzebne  do uzyskania wizy:

  • Paszport ( ważny minimum 6 miesięcy dłużej niż okres ważności wizy)
  • Wypełniony i podpisany wniosek (poniżej instrukcja wypełnienia)
  • 1 fotografia kolorowa
  • Potwierdzenie biletu lotniczego bądź umowy turystycznej
  • Opłata konsularna

 

Można również uzyskać wizę na lotnisku ( pod warunkiem posiadania promesy). Promesa wizowa uprawnia do uzyskania Visa on Arrival na wybranych lotniskach :

  1. Tan Son Nhat Aiports in Ho Chi Minh City
  2. Da Nang Aiport in Da Nang City
  3. Noi Bai Aiport in Hai Noi

Na lotnisku należy KONIECZNIE posiadać promesę wizową, 2 x zdjęcia kolorowe (najlepiej paszportowe) oraz odpowiednią kwotę.  Wiza jednokrotna to 25 USD, wiza wielokrotna 50 USD. Należy się udać do LANDING VISAAREA, okazać promese wizową w Visa Selection- Imigration Counter, przekazać promesę i zdjęcia, wnieść opłatę i otrzymają Państwo wizę. W przypadku wjazdu na teren Wietnamu przez granicą lądową skorzystanie z Visa on Arrival jest niemożliwe. Pierwsze przekroczenie granicy musi nastąpić drogą lotniczą.

Instrukcja wypełnienia wniosku wizowego:

KROK 1

Wchodzimy na stronę:  http://visa.mofa.gov.vn/_layouts/registration/ApplicationForm.aspx

Krok 2

Wietnam_1

Krok 3

Wypełnić wniosek zgodnie z wzorem poniżej:

Wietnam_2Wietnam_3

KROK 4

Tą część wniosku wypełniają osoby udające się do Wietnamu w celach biznesowych.

Turyści uzupełniają jedynie pola dotyczące osoby do kontaktu alarmowego przebywającego na terenie Polski.

Wietnam_4

Po wypełnieniu wszystkich pól zgodnie z powyższym wzorem należy wpisać kod z obrazka.

Po odpowiednim wpisaniu kodu i zatwierdzeniu formularza, pojawi się wypełniony wniosek, gotowy do wydrukowania.

KROK 5

Drukujemy wniosek.

KROK 6

Z ręcznie podpisanym wnioskiem z przyklejonym zdjęciem oraz paszportem należy się udać do okienka w Ambasadzie Wietnamu w Warszawie. Może również zrobić to osoba przez nas upoważniona.

Adres Ambasady Wietnamu w Warszawie :

Ul. Resorowa 36

02-956 warszawa

Telefon: 22/ 651 60 98

promesa do Wietnamu

4 thoughts on “Wiza do Wietnamu – krok po kroku

  1. Joanna says:

    witam, zrobiłam błąd we wniosku uzupełnianym online. Czy powinnam ponownie uzupełnić wniosek online, czy poprawić ręcznie na wydrukowanym wniosku?

    Odpowiedz
    • Zdjęcie profilowe Anna Wołek
      Anna Wołek says:

      Witam,
      Wniosek powinien być wypełniony poprawnie. Na odległość, trudno jest mi określić, jakiego typu jest to błąd. Dlatego przed złożeniem wniosku sugeruję skontaktować się z działem konsularnym Telefon: 22/ 651 60 98, vnemb.pl@mofa.gov.vn

      Odpowiedz
  2. katarzyna71 says:

    Świetnie opisane :) Ja swoją wizę załatwiałam w biurze Planujemy Wakacje i byłam pozytywnie zaskoczona, że tak szybko udało się ją uzyskać

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przejdź do paska narzędzi